Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

tiistai 17. syyskuuta 2013

Vehreä yrtti-juuressalaatti ja kermavaahdon mysteeri

Tämä ohje on nopea, helppo ja maukas. Pidän juureksista salaateissa, koska ne tuovat makuun vaihtelua ja vivahteita.

Yrtti-Juuressalaatti halloumilla kahdelle



4 porkkanaa
n. 4 tl palsternakkaa raastettuna
rucolaruukku
5 rkl pilkottua timjamia
5 rkl pilkottua korianteria
4 tl pilkottua persilijaa

1 varsisellerin varsi
avokado
(halloum-juusto)

soijakastike
pippuria
oreganoa
valkosipulijauhetta

1. Pilko yrtit ja sekoita salaattikulhossa. Pilko avokado sekä selleri pienemmiksi paloiksi ja lisää salaattiin.

2. Raasta/höylää porkkanat niin, että porkkanoista tulee pitkiä suikaleita. Monikäyttö-raastimen (sellainen metallinen) "juustohöylä"-ominaisuus sopii tähän hyvin.

Pilko puolet porkkanasuikalaiseta pienemmiksi ja lisää salaattiin. 

3. Raasta palsternakka mahdollisimman hienoksi. Paista palsternakkaraaste ja loput porkkanasuikaleet öljyssä. Lisää soijakastiketta 1-2rkl, valkosipulijauhetta 5 tl, sekä ripaus oreganoa ja pippuria. Älä paista juureksia pehmeiksi, vaan anna  paistua vain n. 7 minuuttia, että vähän pehmenevät.

4. Laita paistetut juurekset erilliselle lautaselle jäähtymään. Viipaloi halloum ja ruskista pannulla molemmilta puolilta. Anna palojen jäähtyä ja pilko ne pienemmiksi. Lisää jäähtyneet juustot ja raasteet salaattiin. Purista pinnalle hieman sitruunamehua.


Ja sitten se kerma. Olen välillä ihmetellyt, miksei kerma vaahtoudu kunnolla. Ukkonen on vanhan uskomuksen mukaan vaikuttanut kerman vatkaukseen, mutta tieteellisiä todisteitä tälle väitteelle ei löydy. Elintarvikekemian dosentti Anu Hopia on kirjoittanut kiinnostavan vastauksen kermavaahdon vatkauksen vaikeuksista.

Kerma muuttuu vaahdoksi, kun kermaan vatkauksen yhteydessä jää ilmaa. Nämä ilmakuplat keräävät maidon proteiinia ympärilleen ja muodostavat ohuen kalvon. Ohuen kalvon pinnalle puolestaan kiinnittyy kerman rasvapisarat. Rasva muuraa sitten hennot ilmakuplat toisiinsa, jolloin vaahtoa alkaa muodostua.

----------------------------


Jos kerma ei ole viileää, vaahto ei onnistu yhtä hyvin, sillä silloin rasva ei ole tarpeeksi kiinteää muuttuakseen kermaksi. Eli jos kermapurkki on ollut pöydällä liian pitkään, hankaloittuu vaahdon tekeminen. Älä myöskään siis vispaa vaahtoa suoraan astianpesukoneesta otetussa kuumassa astiassa.


Toinen mahdollinen epäonnistumisen syy on vatkausastiaan jäänyt vesi esim. tiskauksen jäljiltä. Vesi laimentaa kermaa, jolloin vatkaamisesta tulee vaikeaa.

Ja vatkausotteen kannattaa tietysti olla hyvin ilmava ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti