Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

lauantai 10. elokuuta 2013

Friteeratut bataatit ja sipulirenkaat (vegaaninen)

Tätä ruokalajia ei voi kovin terveelliseksi luonnehtia, mutta sitäkin herkullisemmaksi kylläkin. Olen jo pitkään halunnut kokeilla friteerausta, mutta olen pelännyt, että millaisen tulipalon saan aikaiseksi jos yritän.

Kylässä oli vegaani ystävä, joten ohje piti tehdä vegaaniseksi. Netistä en löytänyt ainakaan suomeksi suoraan ohjetta, joten kehittelin oman. Kananmunan poisjättö ei haitannut, joskin taikinasta tuli valuvampi, eikä ulkomuoto ollut aivan niin täydellinen, mutta sehän ei syömistä haitannut.

Friteerauksessa kaasuliesi toimi todella hyvin sekä valurautakattila, itselläni ei ole mitään friteerauskattilaa, enkä hommaakaan, kun valurauta oli niin hyvä. Huomionarvoinen seikka valurautakattilassa on se, että sen pitää olla ihan kuiva. Jos valurautakattila on juuri pesty ja siinä on vielä vesipisaroita, se saattaa alkaa roiskimaan öljyä aivan yllättäen.  Kaasuliesi taas mahdollistaa lämpötilan hienosäädön, jolloin lämpötila on helposti muunnettavissa pienemmälle. Varmuuden vuoksi lieden viereen kannattaa varata kattilan kansi, sillä vesi ei sammuta öljypaloa.

Toinen olennainen juttu onnistumisen kannalta oli lämpömittari, jonka avulla öljyn lämpötilan pystyi tarkistamaan. Oikea lämpötila on siinä 170-175 asteen paikkeilla.  Sähkölieden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei lämpötila pääse vahingossa kohoamaan, sillä silloin niitä inhottavia keittiöpaloja syntyy helpommin. Kukaan tuskin toivoo olevansa iltalehden pääotsikkona seuraavana aamuna. Itse lueskelin juuri ennen kokkausta noita iltalehden sensaatio-otsikoita, ja pohdin, pitäisikö hommta joku paloturvallinen kokovartaloasu.


Friteeratut bataatit ja sipulirenkaat




Tarvitset:

yhden bataatin
2 sipulia 

rypsiöljyä
speltjauhoja (kokeilen joskus myöhemmin hirssin kanssa, jos onnistuisi gluteiinitonkin)
ruokasoodaa
suolaa
leivinjauhetta
vettä
(2 kananmunan valkuaista vatkattuna)

1. Pilko bataatit ja sipulit renkaiksi. Höyrystä tai keitä niin kauan, että pehmenevät.

2. Valmista friteeraustaikina. Sekoita 3 dl jauhoja, 1 rkl psylliumia, 1 tl leivinjauhetta ja 2 tl suolaa. Sekoita toisessa lasissa 2 dl vettä ja 1 tl ruokasoodaa. Lisää vesiliuos jauhoihin. Taikinaan voi myös lisätä leivinjauheen ja psylliumin tilalle kaksi valkuaista vatkattuna vaahdoksi, mikäli kananmunia syö. Tällöin taikina tarttuu helpommin kasviksiin.

3. Mittaa kattilaan sen veran öljyä, että bataatit melkein peittyvät öljystä. Kuumenna levy 170 asteiseksi. Mikäli öljy alkaa kuplimaan, laita heti kansi päälle ja siirrä kattila toiselle levylle. Öljyn ei pitäisi kuplia muuten kuin friteerattaessa kasvispaloja . Kädessä kannattaa olla myös uunikinnas, mikäli öljyä hieman roiskuu. 

4. Dippaa renkaat ja bataatit taikinassa ja laita yksi kerrallaan öljyyn muutamaksi sekunniksi. Voit kääntää bataatin, mikäli haluat, että friteerauksesta tulee tasaisempi. Itse otin haarukan kanssa friteeratut kasvikset kattilasta pois, mutta esimerkiksi reikäinen kauha sopisi varmaan vielä paremmin.

5. Sitten vaan mässäilemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti