Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

torstai 20. kesäkuuta 2013

Kantarellipähkinäkastike bataattimuussilla ja aivan ihana porkkanakakku

Jääkappiin oli unohtunut kantarellirasia sulamaan, joten päätin tehdä siitä sienikastiketta illalliseksi. Töissä pähkäilin, että mites perus(hyvää)sienikastikereseptiä voisi hieman muunnella ja mieleeni juolahti lisätä kastikkeeseen cashewpähkinöitä. En ollut aluksi aivan vakuuttunut ideasta, mutta ajattelin, että kokeilemalla se selviää.

Olen mahdottoman huono epäonnistumaan ruuanlaitossa, mutta kokeilen epäonnistumisen pelkooni nähden aika paljon kaikkea uutta. Ja yleensä onnistuu, mutta silloin kun epäonnistuu, niin epäonnistuu pahasti. Muistan kerran, kun laitoin verigreippiä pastakastikkeeseen. Idea olisi voinut toimiakin, jos greippi olisi ollut tuore, mutta menin hölmönä paistamaan hedelmää vielä pannulla. Ai että oli pahaa, ei pystynyt edes haarukallista maistamaan!

Greippisekoiluihini verrattuna cashewpähkinöiden laittaminen sienikastikkeeseen tuntui varsin hyvältä idealta. Ostin kaupasta vielä saksanpähkinäöljyä, jolla kastikkeen voisi paistaa. Joku voisi sanoa, että no eikös pähkinäkastikkeen paistaminen pähkinäöljyllä ole vähän kuin torttua tortun päälle. En henkilökohtaisesti ole koskaan ymmärtänyt tuota sanontaa. Olen koko ikäni rakastanut kaikenlaisia kääretorttuja (valitettavasti en niitä en voi syödä ainakaan valmiina) ja idea siitä, että saisi sen yhden torttupalasen lisäksi vielä lisää torttua päälle on suorastaan ihana! Torttua tortun päällä on upea idea. Minusta esimerkiki salaatinlehtiä salaatinlehdillä toimisi paremmin, voi olla kyllä että olen yksin mielipiteeni kanssa.

Mutta takaisin ruokaan. Pähkinäkastikkeesta tuli oikein hyvää, sienten pehmeys ja cashew-pähkinöiden rapsakkuus täydensivät toisiaan. Porkkanakakku oli myös ihanaa, söin sen melkein kokonaan yksin. Podin huonoa omatuntoa, mutta ainakin reseptissä oli puolet vähemmän rasvaa kuin yleensä ja kohtalaisen vähän sokeriakin eli varsinainen hyvän omatunnon kakku, jos rasvaa ei lasketa. Jos joku ihmettelee, miksen käytä vehnäjauhoja tai gluteiinittomia jauhoseoksia, niin 1. vehnäjauho turvottaa (minua) ja passivoi 2. Useissa gluteiinittomissa jauhoseoksissa on tärkkelystä, mikä myös turvottaa liikaa. Jauhot voi toki korvata vehnällä tai muulla jauholla, jos siltä tuntuu.

Laitoin porkkanakakun pohjaan muutaman tipan greipin eteeristä öljyä, se sitoi maut mukavasti yhteen. Öljyä ei tietysti kannata ostaa vain kakkua varten, mutta sen ostaminen kannattaa mielstäni muutenkin. Greippiöljyä voi lisätä perusrasvaan (se tuoksuu ihanalle ja rentouttaa), laittaa tuoksukynttilään, käyttää omatekoiseen hajuveteen. Greippiöljyllä on myös ihoa kiinteyttävä vaikutus. Esim. muutaman ruokalusikalliseen kookosöljyä voi lisätä 3 tippaa greippiöljyä ja käyttää perusrasvan sijaan.



Kanttarellikastike

Tarvitset:
2dl kanttarelleja/suppilovahveroita (pakaste)
150-200 g cashewpähkinöitötä
sipulia
valkosipulia
sitruunaa
oliiviöljyä/saksanpähkinäöljyä
kevätsipulia
luomu ruokakerma/soijakerma

mausteet:
curry
soijakastike
inkiväärimauste
sumac (jos löytyy)
kurkuma

1. Murskaa cashewpähkinät pienemmäksi esim. lihanuijan avulla. Paista sen jälkeen öljyssä. Lisää 2 rkl soijakastiketta ja currya, 1 rkl sumacia (saa itämaisista kaupoista), 0,5 rkl inkivääriä ja ripaus kurkumaa. Purista tai hienonna joukkoon kaksi valkosipulinkynttä.

2. Paista pähkinöitä pannulla noin kymmenen minuuttia puolella teholla. Pilko sipuli ja kevätsipuli (tämä kannattaa tehdä jo ennen kuin aloittaa kokkauksen, helpottaa kummasti) ja heitä/laita sekaan.

3. Anna sipulien hieman pehmetä, lisää sen jälkeen sienet ja kerma. Anna hautua pannulla 10 minuuttia pienellä lämmöllä. Purista joukkoon vielä hieman sitruunaa.

Bataattimuussi

Tarvitset:
kolme bataattia
ruohosipulia
suolaa
1 kevätsipuli
(luonnonjugurttia)

1.Pilko bataatit ja höyrystä/keitä bataatit pehmeiksi. Pilko ruohosipuli ja kevätsipuli pieneksi. Kun bataatit ovat pehmeitä, sekoita sauvasekoittimen avulla kaikki ainekset. Lisää suolaa oman maun mukaan. Itse laitoin vielä kolme ruokalusikallista jugurttia, niin sain hieman samettisemman maun.

Porkkanakakku



Tarvitset:

4 dl jauhoja (spelttijauho/herajauhe, psylliumjauhe, mantelijauho)
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
3 dl porkkanaraastetta
3 rkl paloiteltuja, kuivattuja (luomu)aprikooseja
2 rkl kanelia
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
1 dl palmu/intiaani/karppisokeria
25 g voita/margariinia
3 rkl kookosöljyä (cocovin öljy on mielestäni ihan huippua!)
(3 tippaa eteeristä greippiöljyä)
2 kananmunaa/soijakerma


täyte
200 g tuorejuustoa/tofutti juustoa
1 sitruunan raastettu kuori
puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl kookosöljyä
25 g voita/margariiniä
hasselpähkinärouhe
1-2,5 dl sokeria/oman maun mukaan

1. Sekoita 1 dl psylliumjauhe, 1 dl mantelijauhoa sekä 2 dl spelttijauhoa (jos haluat pohjasta gluteeiinittoman laita 1,5 dl herajauhetta ja 1,5 dl psylliumkuitua ja 1 dl mantelijauhoa). Lisää kaakaojauhe, leivinjauhe, ruokasooda, ja kaneli.

2. Vatkaa munat/kerma vaahdoksi (lisää eteriinen öljy) ja kaada taikinan sekaan. Sekoita. Sulata 25 g voita taikinaa varten ja mittaa 3 rkl kookosöljyä.

3. Raasta porkkana ja pilko aprikoosit mahdollisimman pieniksi ja sekoita taikinan sekaan. Kaada seos vuokaan ja levitä tasaiseksi.

4. Paista n. 175 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Pohja on kypsä, kun esim. haarukan kanssa kokeiltaessa haarukkaan ei tartu taikinaa.

5. Valmista päällinen. Sekoita kulhossa, juusto, raastettu sitruunan kuori ja mehu, kookosöljy ja sulatettu voi. Lisää sokeria oman maun mukaan. Aloita laittamalla 1 dl ja katso riittääkö.

6. Kun pohja on valmis, anna sen jäähtyä hetki, kuorruta se juustopäällisellä ja sirottele päälle hasselpähkinärouhetta. Anna olla jääkaapissa ennen tarjoilua. Porkkanakakun maut tulevat paremmin esille, kun se ei ole liian kuuma.

Eiku herkuttelee!

Juhannuksen kunnaiksi suosittelen kyytipojaksi chileläistä valkoviiniä, Leyda sauvignon blanciä. Kallis (n 12 e), mutta hyvä. Jos on liian dyyristä, niin osta doorista! Juhannuksen pointti tuntuu monille olevan ryyppäys, joten kai se on sama mitä viintä sitä kitaansa litkuttaa.

Ja sitten viinipuheiden jälkeen aivoja aktivoiva tehtävä:

Origami





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti