Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Papupullat tomaattiavokadosalsalla, lantturanskikset ja raperperipiiras

Olin eilen myöhään illalla käyskentelemässä lähimaastossa ja huomasin, kuinka vesi höyrysi meren äärellä. Oli aika satumainen näky, kun aurinko oli juuri laskemassa ja veden pinnasta tuli samanlaista höyryä kuin saunan ovesta, jos lähtee ulos vilvoittelemaan. On hassua ajatella, mitä kaikkea ihmiset ovat joskus tuhat vuotta sitten sepittäneet selityksiksi tällaisille ilmiöille. Satuja, ehkäpä uskontoon liittyviä rituaaleja? Tästä aiheesta löytyisi varmaan aika paljon tutkimuksiakin.

Itse keksin seuraavanlaisen: merten pohjassa pidetään kesäisin auringonlaskun aikaan pitoja Ahdin valtakunnassa. Padat porisevat pitoja varten ja  herkullinen ruuan tuoksu nousee pintaan höyrynä houkutellakseen nuoria miehenalkuja uimaan. Jos nämä miehenalut vahingossa uskaltautuvat pulahtamaan ihanaisen tuoksun harhauttamina, nappaa Ahti heidät verkkoonsa, vie meren pohajlle ja naittaa suomuisille tyttärilleen.

Harmi, että oikea selitys on paljon tylsempi. Meri on koko päivän lämmennyt ja kun aurinko ja lämpötila laskevat, on meri yhtäkkiä ilmaa lämpimämpi. Tästä syystä merestä haihtuva vesi näkyy höyrynä. Sama juttu, kuin kattilassa keitetään vettä.

Mutta tarinoista ruokaan. Toivon ettei Ahti napannut minun illallisvierastani, sillä tänään on luvassa papupullia tomaattiavokadosalsalla, lanttuja ja raperperipiiras, nam!


Papupullat
.
Tarvitset:

purkki valkoisia papuja/kikherneitä
tuoretta basilikaa
sipulin
kaksi valkosipulinkynttä
puoli kourallista sekä cashew- että makadamia/hasselpähkinöitä
tattari- ja hamppujauhoa
psylliumkuitua
lime
(kananmuna)
3 ruokalusikallista oliiviöljyä
suolaa oman maun mukaan
.
1.Pilko sipulit ja valkosipuli. Muussaa kulhossa sipulit, pavut, puoli kourallista basilikaa, pähkinät ja öljy. Lisää suolaa sen verran, kuin haluat ja maistele välillä, ettei tule liikaa. Purista sekaan vielä puolikas lime.
.
2. Lisää taikinaan 1 dl tattarijauhoja, 0,5 dl psylliumia ja 1 dl hamppujauhoja ja kananmuna. Kananmunaa ei ole pakko lisätä, silloin koostumuksesta tulee vain hieman erilainen. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää öljyä (jos tarvitsee), jotta taikina ei tarttuu liikaa käsiin. Taikina tarttuu joka tapauksessa käsiin, mutta öljy voi helpottaa pallojen muotoilua
 .
2. Tee taikinasta pieniä palluroita pellille ja paista uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia.
.
Lantturanskikset 
.
Tarvitset:
.
lantun (puolikkaan isosta tai yhden pienemmän)
öljyä
paprikamaustetta
oreganoa
soijakastiketta
hunajaa/sokeria
cayennepippuria
.
1. Leikkaa lantut lohkoiksi ja valmista kastike.
.
2. Sekoita kulhossa 3–4 ruokalusikallista öljyä, 1 ruokalusikallienn parikamaustetta, oreganoa, hunajaa/sokeria ja soijakastiketta. Lisää vielä kaksi teelusikallista cayennepippuria. Mausteita voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan. Itse vedän mausteiden määrät aika lonkalta, joten tarkkoja mittoja on vaikea arvioida.
.
3. Voit joko höyrystää lantut ja lisätä kastikkeen sen jälkeen tai paistaa lantut uunissa n. 200 asteessa puolisen tuntia kastikkeen kera. Höyrystämällä lantut tulevat nopeammin.
.
Tomaattiavokadosalsa
.
Tarvitset:
.
kaksi tomaattia
valkosipulinkynnen
2 ruokalusikallista tuoretta persilijaa
avokado
sitruunaa
2–4 ruokalusikallista saksanpähkinäöjyä/oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
.
1. Pilko tomaatit ja avokado. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja lisää öljy sekä pippuria ja suolaa sen verran, että salsa saa hieman potkua. Purista sekaan vielä vähän sitruunamehua Laita jääkappiin odottelemaan.
.
Raperperipiiras
.

Tarvitset:
.
psylliumjauhe
mantelijauhoa
spelttijauhoja/herajauhetta
leivinjauhetta
raparperia
sokeria (kookossokeri, intiaanisokeri)
kookosöljyä
purkki kermaviiliä+kanamuna/maustamaton tofutuorejuustoa
lime
.
1. Valmista ensin pohja. Sekoita 1 dl psylliumjauhe, 1,5 dl spelttijauhoja ja 1 dl mantelijauhoja. Jos haluat pohjasta glueiinittoman, korvaa spelttijauhot herajauheella (hieno vinkki O-koodin sivuilta) tai esim. riisijauhoilla. Sekoita jauhoihin 1 tl leivinjauhetta, 1 dl sokeria. Lisää kookosöljyä sen verran, noin 100 ml, että taikinasta tulee helposti muokattava ja saat paineltua sen piirakkavuokaan.
.
2. Painele taikina vuokaan ja pilko kaksi raparperin vartta ohuiksi siivuiksi. Asttele siivut pohjan päälle ja valmista päällinen.
.
3. Sekoita kananmuna ja purkki kermaviiliä. Purista joukkoon puolikas lime ja lisää 0,5–1 dl sokeria. Valuta piirakan päälle. Jos teet vegaanisen version, sekoita tofu, sokeri sekä lime ja laita piiraan päälle.
.
4. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia.
Sitten vain herkuttelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti