Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

TattariKorianteriLetut uunissa+leipäinen arvoitus

Millään ei huvittanut kokata, mutta vaihtoehtona oli kodin siivoaminen tai kemian uusintatenttiin (joka jää muuten tekemättä) lukeminen. Kokkailu on siitä hauskaa, että se vie mukanaan. Vaikka aloittaminen tuntuisi raskaalta, sitä jotenkin uppoutuu katojen ja pattiloiden ääreen, aivan kuin olisi viettämässä aikaa hyvien ystävien kanssa. Olen joskus ihmetellyt, miksei juoksulenkkien kanssa käy samoin. Hölkkääminen tuntuu alusta loppuun puuduttavalta suoritukselta, jossa kiitos seisoo vasta lopussa, kun voi onnitella itseään siitä, että on pystynyt pakottamaan itsensä urheilemaan ja pitämään itsestään huolta.

Jääkaappiin oli jäänyt eilisen kokkailun jäljiltä korianteria ja munakoison sisukset. Mitäs sitä sitten oikein laittaisi? Koko päivän olin himonnut ihania vehnäjauholettuja, mutta koska vehnäjauhoa en voi käyttää, päädyin tattarilettuihin. Ei ihan sama asia, mutta saavat kelvata. Ohjeen tattarin voi korvata myös esim. speltillä, jos ei pidä tattarin mausta.

Sitten haluaisin vielä mainostaa seesamöljyä, jota reseptissa on käytetty. Sopii salaatteihin ja moniin ruokiin tuoden niihin kivan pikantin maun. Ei ole halvimmasta päästä, mutta hintansa väärti. Mutta takaisin asiaan:

Korianteritattariletut porkkanasipulilinssimunakoisomössöllä (ihana sanahirviö)



Tarvitset:

kortianteria
3,5 dl tattarijauhoja
5 dl saksanpähkinämaitoa/normaalia maitoa/kauramaitoa
2 kananmunaa (vegaanit voivat jättää munat pois, mutta silloin saatta olla parempi käyttää spelttiä tai vehnäjauhoja, jotta letut kestävät paistamisen hajoamatta)

2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 sipuli
2–4 munakoison sisukset
2 varsisellerin "haaraa"
desilitra linssejä
maapähkinävoita
hampunsiemeniä
sitruunaa
juustoraastetta/bataattiraastetta

soijakastiketta
suolaa
(rouhittua) mustapippuria
paprikamaustetta
kurkumaa
caynnepippuria
seesamöljyä

Kermaviilikastike letuille

1 kermaviili/soijajugurttia
puolikkaan sitruunan mehu
rouhettua mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
suolaa
(basilika)

Lettutaikina

Mittaa kulhoon 5 dl saksanpähkinämaitoa, kourallinen korianteria sekä purista kaksi valkosipulin kynttä sekaan. Sekoita sauvasekoittimen kanssa. Lisää taikinaan 2–4 teelusikallista suolaa oman maun mukaan ja 2 kananmunaa sekä ripaus pippuria.  Kun muun aineet ovat kulhossa, lisää tattarijauhot pikku hiljaa koko ajan sekoittaen. Itse laitoin 3 dl tattaria ja 1 dl herajauhetta, mutta 3,5 dl tattaria riittänee hyvin.

Täyte

Vaihe1

Höyrystä munakoisojen sisälmykset tai paista pannulla, kunnes ovat pehmeitä. Höyrystäessä saa mielestäni paremmin maun esille. Kun koisoset ovat pehmeitä sekoita niiden sekaan kaksi teelusikallista maapähkinävoita, 2 teelusikallista rouhittua pippuria ja 2–3 ruokalusikallista hampunsiemeniä. Sekoita haarkukan kanssa mössöksi.

Paista letut öljytyllä pannulla. Taikinaa ei kannata laittaa liikaa kerralla, sillä kääntämisestä tule silloin hankalaa.

Vaihe 2

Raasta porkkana ja pilko sipulit. Paista porkkaraaste pannulla, lisää joukkoon ruokalusikallinen soijakastiketta sekä muutama teelusikallinen seesaminsiemenöljyä. Paista noin 5–8 minuuttia ja laita lautaselle jäähtymään. Paista sen jälkeen sipulit. Lisää sipulin joukkoon 3 teelusikallista paprikamaustetta sekä kurkumaa ja ripaus cayennepippuria. Pilko varsiselleri ja lisää sipulien joukkoon. Paista noin 5 minuuttia ja lisää höysto porkkanaraasteen joukkoon.

Sitten linssit. Keitä linssejä noin kymmenen minuuttia ja lisää mössön sekaan.


Lettujen täyttö

Raasta juustoa lettuja varten /tähän käy myös bataatti, joka on höyrytetty tai keitetty pehmeäksi sekä maustettu vaikka suolalla, siirapilla ja pippurilla).

Asettele sipuliporkkanatäyte ja munakoisotahna letun päälle. Pyöritä kerran ympäri ja lisää juustoraaste. Pyöritä lettu loppuun asti kiinni ja laita pellille. Jatka samaa menettelyä, kunnes kaikki letut ovat sievästi uunipellillä. Paista uunin keskitasossa noin 10–15 minuuttia, kunnes letut hieman ruskettuvat kesän mukaisesti.

Kermaviilikastike

Hienonna valkosipuli ja lisää kaikki aineikset kulhoon. Sekoita. Jos ikkunalaudalla kasvaa kesäbasilika, niin voit hienontaa sitä sekaan, sopii hyvin.

Ruokajuomaksi sopii erinomaisesti vesi. Mikäli hanavesi maistuu epäilyttävältä, voi joukkoon lisätä muutaman puristuksen limeä, niin johan maku raikastuu.

Jälkkäri

Ja kun kaikki on valmista, niin eikun vaan syömään :) Tein jälkiruuaksi puolukkaherukkarahkaa, helppo ja raikas kesäjälkkäri. Ensiksi pitää vaahdottaa kerma, sitten desi luonnonjugurttia joukkoon. Käytin rahkan sijasta luonnonjugurttia, sillä rahka turvottaa ainakin omaa masua enemmän.

Lisää joukkoon vielä kahden limen ja puolikkaan sitruunan mehut sekä puolukoita ja mustaherukoita. Käytin itse sokerin sijasta karppisokeria (vaikka se on aivan törkeän kallista), joka ei nosta kolesterolia tai imeydy vereen. Normaali sokeri käy tietysti myös. Puolukoita ja mustaherukoita ei välttämättä kannata survoa pieniksi, vaan kokonaiset marjapallerot ovat ihanan piristäviä jälkiruoassa.

Sitten vielä pärisyttävä leipäarvoitus:

Leipä painaa yhden kilon ja puolet omasta painostaan. Kuinka painava leipä on?

(vastaus ei ole 1,5 kg)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti