Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

torstai 13. kesäkuuta 2013

Mansikkahalloumsalaattia ja punajuuripiirakkaa ja kananmunatemppu

Vieraita! Hyvä syy kokata. Kylään saapuvat tänään serkkuni, joka kyselee kaikesta ruuasta, mitä teen hieman epäillen, että "onks tää nyt sitä terveysruokaa", ja toinen ystäväni, jolle kelpaa kyllä kaikki, kunhan se on vegaanista.

Eli luvassa on jotain vegaanista ja terveellistä. Koko työpäivän haaveilen erilaisista ruuista ja jossain vaiheessa huomaan jo ajattelevani, miltä vihanneksilta työkaverini näyttävät. Aika paljon oli mielestäni bataatteja ja yllättäen jopa retiisejä. Itse taidan olla punajuuri.

Kuvitellesani itseäni punajuurena, sain idean tehdä illalliseksi punajuuripiirasta. Ei mikään makuhermoja hivelevin tarina siitä, mistä inspiraatio ruokaan sai alkunsa, mutta väliäkös tuolla. Ruoka ruokana ja ajatukset ajatuksina. Joskus kyllä toivoisin, että voisin ottaa ne ajatuksenkin ruokana, mutten ehkä tässä tapauksessa. Enkä usko ainakaan vegaanille kelpaavan ihmispunajuuripiirakan, serkustani en mene takuuseen.

Mutta itse asiaan. Punajuuripiiraan lisukkeeksi sopii hyvin raikas ja pirtsakka mansikkahalloumsalaatti, josta halloumit täytyy kuitenkin laittaa eri lautaselle, ettei sekoita vegaanivaliota.

Tässäpä illan reseptini (kuva on hieman hämäävä, kun osa  salaatin aineksista oli eri lautasella):



Salaattia varten tarvitset:

tuoreita mansikoita
päärynän
1-2 erilaista salaattia
korianteria
munakoison
kevätsipulia
halloumia
avokado
(kirsikkatomaatteja)

Kastike munakoisoille: öljy, valkosipuli, oregano, sokeri/siirappi, (ruusu)suolaa

1. Huuhtele ja pilko salaatti ja kevätsipuli pienemmäksi. Sekoita salaattikulhossa keskenään.

2. Pilko mansikat pienemmäksi (esim. neljään osaan) ja laita salaatin sekaan. Leikkaa päärynästä suikaleita, jotka voi halutessaan veitsiä pienemmäksi, ja pistä salaatin joukkoon.

3. Paloittele munakoiso ja höyrystä. Vaihtoehtoisesti voit jättää höyrystämisen väliin ja siirtyä suoraan seuraavaan vaiheeseen: sekoita pienessä kupossa 4 ruokalusikallista oliiviöljyä, puoli ruokalusikallista oreganomaustetta, 2-4 teelusikallista suolaa maun mukaan sekä ruokalusikallinen siirappia ja kaksi pieneksi hienonnettua valkosipulinkynttä. 

Paista munakoisot pannulla öljyseoksessa, kunnes ne ovat imeneet itseensä öljyä ja pehmentyneet. Jos höyrystit munakoisot ensiksi, pannulla paistamisessa ei mene kauaa.  Lisää jäähtyneet munakoisopalaset salaattiin.

4. Pilko avokado salaattiin ja paista halloumjuusto pannulla. Lopuksi hienonna vielä korianteri ja lisää sekaan. Koritanteri sopii erinomaisesti päärynän ja mansikoiden kyytipoikana.

5. Halutessaan salaattiin voi lisätä vielä kirsikkatomaatteja, mutta menee kyllä hyvin ilmankin.


Punajuuripiirasta (josta ei valitettavasti ole kuvaa) varten tarvitset:

yhden isomman punajuuren
yhden pienen bataatin
yhden sipulin
valkosipulin
kevätsipulin
tuoretta persilijaa
hampunsiemeniä
oliiiviöljyä
tattarijauhoja/speltjauhoja
leivinjauhetta

(saksanpähkinäöljyä)

mausteeksi: mustapippuria, currya, hunajaa/sokeria, suolaa, fenkolin siemeniä

1. Aluksi kannattaa pilkkoa punajuuri, bataatti sekä yksi kevätsipulin varsi ja laittaa ne höyrystymään tai keittää vedessä.

2. Valmista pohja: sekoita kulhoon 3 dl tattarijauhoja , 1 teelusikallinen leivinjauhetta, 1 dl speltjauhoja, kourallinen tuoretta persilijaa, 2 ruokalusikallista hampunsiemeniä sekä 3 teelusikallista suolaa. Sekoita ainekset sauvasekoittimella. Voit tehdä taikinan myös pelkästään speltjauhoista/tattarijauhoista, jolloin jompaa kumpaa jauhoista tulee 4 dl .

Lisää joukkoon 1 dl vettä ja 2–3 ruokalusikallista öljyä. Öljy kannattaa lisätä vasta veden jälkeen ja pikku hiljaa niin, että taikinasta tulee helposti muokattava eikä se tartu heti sormiin.

Painele taikina piirakkavuokaan. Jos kastelet kätesi aluksi vedellä, taikina on helpompi levittää vuokaan. Täytyy selvittää, mikä kemiallinen tai fysikaalinen tapahtuma tämän takana on!

3. Pilko sipuli, kevätsipuli ja muutama valkosipulin kynsi hienoksi ja paista ne pannulla öljyssä. Itse käytin hasselpähkinäöljyä, mutta tavallinen öljy kelpaa myös hyvin. Lisää joukkoon 2–4 teelusikallista currya, 1–2 teelusikallista suolaa ja pari teelusikallista hunajaa/sokeria. Itse en tietystikään voinut käyttää hunajaa, sillä vegaaneille se ei sovi, joten käytin karppisokeria.

Paista sipuliseosta pannulla noin kymmenisen minuuttia keskilämmöllä. Kun sipulit näyttävät hieman kullanruskeilta, siirrä ne pannulta piiraspohjan päälle ja levitä tasaisesti vuoalle. 

4. Tässä vaiheessa juuresten pitäisi olla pehmoisia. Survo juurekset mössöksi sekoittimen tai sauvan avulla. Kaada mössö sipulien päälle ja levitä jälleen tasaisesti. Ripottele päälle mustapippuria ja fenkonlin siemeniä.

5. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes pohja on kypsä eli noin 10–20 minuuttiin riippuen uunista. Itsellä on kaasu-uuni, joka tuntuu välillä olevan supertehokas, joten vaikea arvioida, kuinka kauan "normaalilla" uunilla kestää.

Ja sitten vaan herkut pöytään ja syömään! Serkun ensimmäinen reaktion piirakasta oli yllättäen "onks tää terveellistä", mutta kyllä myöhemmin kuului joku kehun häivähdyskin, mikä tarkoittanee, että piiras taisi olla oikeasti hyvää.

Lopuksi linkitän hupaisan kokeen, jonka voi vaikka sadepäivän ratoksi kotona suorittaa. Kunhan kaapista löytyy etikkaa ja kananmuna! Etikan munaisia hetkiä tieteen parissa!












1 kommentti:

  1. Blogissasi näyttää olevan monta hyvää reseptiä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista