Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Täytetyt munakoisot ja värjätyt kukat (ei kuitenkaan samalla lautasella)

Kukkaron nyörit kiristyvät 15.päivää odotellessa ja illalliseksi saa kelvata jääkaapin antimet: munakoisoa, (valko)sipulia, auringonkukansiemeniä, parsakaalia.

Täyteyt munakoisot on ensimmäinen ruoka, joka juolahtaa mieleeni, mutta sitä varten tarvitaan vielä pieni kauppareissu.

Tilillä on vain 8 euroa rahaa, joten joudun kävelemään kännykän laskimen kanssa ympäri kauppaa. Yritän näyttää siltä, että lähetän tekstiviestiä. Koriin sujahtaa tuore korianteri, sitruuna sekä vuohenjuusto. Kesken kauppareisuun kännykkä kuitenkin piippaa ja ilmoittaa "Voisitko millään tuoda kaksi kaljaa, pitkä työpäivä". Vaihdan vuohenjuuston mozarellaan. Jäisi muutama sentti vielä johonkin hyvään, mutta säästän pahan päivän varalle. Ja eikun goggaamaan!

Tässäpä teille Ihanaiset täyteyt munakoisot:




Ainekset:

2–3 sipulia
2–4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
2 munakoisoa
1 sitruuna
tuore korianteri
1 paketti mozarellaa (tai marinoitua tofua)
puolikas parsakaali
auringonkukan siemeniä
(voi)
(saksanpähkinäöljy)
(jotain perus juustoa)

Mausteet:

pippuria
currya
hunajaa/vaahterasiirappia
oreganoa
inkivääriä
suolaa/soijakastiketta

Ohjeet:

1. Koverra munakoisot. Itse poistin sisuksen kuorimaveitsen avulla, mutta turvallisempiakin välineitä saattaa löytyä. Munakoison sisuksen voi säästää ja tehdä siitä vaikka muhennosta seuraavana päivänä.

2. Tee munakoisoille öljykastike: sekoita kulhoon 4–6 ruokalusikallista oliiviöljyä (+ 1 ruokalusikallinen saksanpähkinäöljyä jos sattuu olemaan), kourallinen tuoretta korianteria, 2 teelusikallista hunajaa/vaahterasiirappia, pieneksi pilkotut/puristetut valkosipulin kynnet.

Lisää joukkoon kaksi teelusikallista suolaa/soijakastiketta ja currya. Lisää pari ruokalusikallista auringonkukansiemeniä Purista vielä puolikkaan sitruunan mehu. Sekoita kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella. Voit varovasti lisätä suolaa, jos kastike maistuu aivan suolattomalta.

3. Voitele munakoisojen koverrettu sisäpuoli öljykastikkeella. Voit laittaa munakoisot 5 minuutiksi n. 200 asteiseen uuniin pehmenemään. Pilko tässä vaiheessa parsakaali  ja laita liedelle höyrystymään tai keitä vedessä pehmeäksi.

4. Valmista munakoisolle sisuskalut.  Sipuleja tarvitaan koosta riippuen 2–3. Paloittele sipulit ja kuullota pienessä määrässä voita tai öljyä. Lisää 1-2 teelusikallista inkiväärimaustetta ja oreganoa. Kun sipulit ovat hieman ruskistuneet voit laittaa munakoisojen pohjalle kevyen kerroksen sipulia niin, että pohja peittyy.

5. Leikkaa mozarella viipaleiksi ja sirottele hieman currya päälle. Asettele mozarellaviipaleet sipulien päälle. Tilaa pitäisi jäädä vielä parsakaalille.

6. Kun parsakaali on pehmennyt, voit vielä pilkkoa paloja pienemmiksi. Lisää parsakaalin joukkoon oman maun mukaan suolaa ja pippuria sekä puristus sitruunaa. Voit halutessasi raastaa joukkoon jotain juustoa, itse käytin goudaa. Lisää parsakaaliseos munakoisojen päälle ja paista 175 asteessa 10-20 minuuttia, kunnes munakoisot ovat pehmenneet kunnolla.

7. Ruokajuomaksi köyhille sopii esimerkiksi koff tai vesi. Hieman varakkaammille suosittelen ehkäpä jotakin raikasta valkoviiniä (nimiä en tunne) tai miksei jopa shampanjaa.

Kemiallinen osuus

Ruokapöydän somisteeksi voi käydä poimimassa joukon kesäkukkia (tämä kannattaa tehdä jo edeltävänä päivänä). Ongelmmaksi saattaa muodostua se, että kedonkukkien väri ei aina silmää miellytä. Ratkaisu löytyy kaupan elintarvikeväreistä. Voit sekoitta väreistä mieleisesi väriyhdistelmän ja lisätä sen kukkaveteen. Kukasta riippuen, terälehdet värjäytyvät noin 1-2 vuorokaudessa haluamasi väriseksi.  Mustia, ruskeita, vihreitä, vain värin sekoittamistaitosi on tässä rajana.

Ja vaikka kedon kukat olisivatkin mielestäsi juuri täydellisiä sellaisena kuin ne ovat, on kukkien värjäytymistä hauska seurata naapuriin tuijotteluun sijasta. Oheisestä linkistä voi käydä katsomassa värjäytymistä nopeutettuna versiona Väriä vaihtavat kukat.

Ja tässä on nyt kyseessä se kummalline kapillaari-ilmiö.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti