Sivut

Tietoja minusta

Oma kuva
Heippa sinä siellä! Tässä blogissa kirjoittelen hassuja ja harmittomia tarinoita, joiden äärellä on mukava päivän päätteeksi rentoutua. Minusta elämässä ei voi koskaan ole liikaa tarinoita, jotka saavat hyvälle mielelle.

Hae tästä blogista

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Ihan ite tehty tattarilasagne


Pohdin tässä yhtenä päivänä, voisiko lasagnea tehdä itse tattarista. Pohdinta vei toteutukseen, kun löysin hyvän perusohjeen Sillä Sipulin blogista, jota muokkasin sitten gluteiinittomampaan suuntaan. Levyjen tekeminen oli yllättävän helppoa, joskin tietysti aikaavievää. Kandee kokeilla. Innostuin hieman raaka-aineiden kanssa, mutta laitan tuohon reseptiin halvempia vaihtoehtoja. Ei mulla rahaa löytyis tälläseen, mutta mitä olis elämä jos en sais ostella kalliita ja ihania raaka-aineita ja elää köyhyydessä loppukuun kun ei ole enää yhtään massia. Mutta valituksista ruokaan, joka muuten oli hyvää!

Lasagne ilman pastakonetta (3-4 hengelle)!
Lasagnelevyt
2,5 dl tattarijauhoja
0,5 dl psylliumjauhetta
1,5 dl hamppujahoja
2 kananmunaa+loput vettä (tai 2-3 dl vettä)
4 tl suolaa
3 tl valkopippuria
2 rkl öljyä
1. Sekoita kaikki kuivat aineet. Kaiva jauhoseoksen keskelle kuoppa ja laita sinne kananmunat, öljy sekä aluksi 1 dl vettä. (Vaihtoehtoisesti voit laittaa aluksi 1,5 dl vettä kananmunien sijaan ja lisätä vettä, jos tarvitsee.) Sekoita ja lisää vettä pikku hiljaa niin, että taikina pysyy kasassa. Taikinan pitäisi olla sellaista ,että sitä pystyy vaivaamaan ilman, että se tarttuu koko ajan käsiin.
2. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia. Levitä taikina pöydälle ja ripottele päälle runsaasti jauhoja. Aloita taikinan kauliminen. Jos taikina tarttuu kaulimeen, lisää jauhoja pinnalle. Kun taikina on ohutta (ihan ohueksi sitä ei saa), leikkaa siitä mieleisiäsi siivuja, riippuen lasagnevuuan koosta. Kannattaa aluksi leikata röpelöiset reunat pois ja tehdä takinasta suorakulmio. Reunoista voi sitten kaulia uusia levyjä myöhemmin.
3. Seuraavaksi seuraa levyjen upotus ja jäähdytys. Laita kattila kiehumaan ja ota iso kulho kylmää vettä kattilan läheistyyteen. Levitä lähelle myös astiapyyhe. Lasagnelevyt on tarkoitus yksitellen dipata n. 30 sekunniksi kiehuvaan veteen ja sen jälkeen n. 30 sekunniksi kylmään veteen ja nostaa siitä pyyhkeen päälle kuivumaan. Tapahtumaa varten kannattaa varata kaksi lastaa, joilla levyt saa nostettua kiehuvasta vedestä kylmään kulhoon. Kulhosta levyn voi nostaa ihan sormien voimalla.
Kun lasagnelevyt ovat kuivumassa, voi aloittaa täytteen valmistuksen. Itse laitoin täytteeksi pestoa, tomaattikastiketta sekä soijarouhekastiketta.
Pesto
Ruukkubasilika
5 rkl öljyä
80 g pinjansiemeniä/ 100 g maapähkinöitä (halvempi versio)
3 valkosipulinkynttä
puolen sitruunan mehu
2.5 dl parmesaaniraastetta/ vegaanit voi korvata 3 rkl tahinia
suolaa
1. Sekoita kaikki aineet sauvasekoittimella. Öljyä voi lisätä hieman, jos tuntuu, että pesto on liian kiinteää. Suolaa lopuksi oman maun mukaan. JOS TEET VEGAANISTA versiota, niin maapähkinät kannattaa paahtaa öljyssä, kunnes pinta saa kauniin rusehtavan värin.
Tomaattikastike
n. 250 g tomaattimurskaa
3 rkl heinz-ketsuppia
8 kpl aurinkokuivattua tomaattia (melkein unohdin tämän)
kourallinen eli noin 1 dl tuoretta persilijaa
3 puristettua valkosipulin kynttä
3 tl rakuunaa
1 rkl oreganoa
3 tl suolaa
3 tl korianteria
1. Sekoita aineikset keskenään. Helppoo ku mikä.
Soijakastike
200 g soijarouhetta
2 kevätsipulia
 n. 3-5 tl suolaa
1 rkl hunajaa/sokeria
 3 tl paprikamaustetta
2dl kasvikerma/ruokakerma
2 tl valkopippuria
2 tl rakuunaa
2 tl currya
öljyä
1. Lisää soijat pannulle ja kaada vettä sen verran, että soijarouhe peittyy. Paista miedolla lämmöllä, kunnes soijarouhe on pehmentynyt, lisää sen jälkeen 1 rkl öljyä. Pilko sipulit, lisää sekaan. Mausta hunajalla, paprikamausteella, valkopippurilla sekä rakuunalla. Määrät ovat viitteellisiä, eli kannattaa maistella onko mausteita tarpeeksi vai pitääkö lisätä.  Laita maustamisen jälkeen kerma joukkoon ja anna hautua viitisen minuuttia alimmalla lämmöllä.
Sitten voit aloittaa lasagnen kokoamisen. Levyt eivät todennäköisesti ole aivan kuivuneet, mutta se ei menoa haittaa. Lado alimmaiseksi levy, sitten pesto, sitten tomaattikastike ja lopuksi soijakastike. Jatka menettelyä, kunnes vuoka täyttyy. Sitten lasagne uuniin 200 asteessa n. 25-35 minuutiksi, kunnes lasagnen kansilevy kovettuu. Anna jäähytä hetki, ettei suu pala.
Hyviä hetkiä ruuan parissa ja huonoja loppukuusta, jos käytit kalliimpia raaka-aineita (ellei sinulla sitten jostain syystä ole rahaa)!
p.s saan varmaa kameraan laturiin tänää, jippi ja jee eli ruoka alkaa näyttää siltä, miltä se näyttää lautasellaki! 



2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa älyttömän hyvälle tämä lasagnesi!Miten tuo taikina pysyi koossa?

    VastaaPoista
  2. Pysyi koossa kyllä hyvin. Ajattelin itsekin aluksi, että miten lasagnelevyn palat kestävät keittämisen ja siirtämisen kylmään, mutta ainoastaan yksi levy repesi hieman kulmasta ja se johtui varmaan liian rajuista otteista :D

    VastaaPoista